Volgend seizoen een AgBot van AgXeed

Volgend seizoen zie je AgXeed’s AgBot aan het werk op de velden van Van Osch Groenteproducties BV in Leunen (LB). Binnen drie jaar heeft AgXeed hun autonome platform ontwikkeld en kondigt nu met trots Van Osch aan als hun allereerste klant. Peter van Osch was een van de eerste boeren die het eerste prototype zag draaien en omarmde het concept meteen.

"Vooral het feit dat de AgBot is uitgerust met een conventionele hefinrichting is een beslissende factor geweest bij de keuze voor AgXeed. Dit betekent dat we kunnen werken met de bewezen werktuigen die we nu al in gebruik hebben. Van Osch heeft gekeken naar alternatieve robotleveranciers, maar dit is de eerste universele machine die een op een met bestaande werktuigen kan werken en daarnaast flexibel is in de spoorbreedte. Bovendien is de AgBot robuust ontworpen en geschikt voor variërende landbouwomstandigheden. Met AgXeed’s Portal, waar velden en machines kunnen worden ingepland, gemonitord en gegevens beschikbaar worden gesteld, zullen we grote efficiëntieverbeteringen behalen, we overwegen AgXeed's Portal te gebruiken om al onze velden te plannen", aldus van Osch.

Wat begon als een hobby voor Peter van Osch is nu een bedrijf met ruim 600 hectare groenten en lelies. Toonaangevend zijn door innovatie is het motto van Peter. Door vroeg in te springen op nieuwe ontwikkelingen, zoals gps-gestuurde trekkers om rechtdoor te kunnen rijden, maakte Van Osch al vroeg het verschil. Van Osch Groenteproducties teelt bijvoorbeeld ook sla op bedden van 2,25 meter, terwijl 1,80 meter de standaard is. Zo kan er 7 procent meer gezaaid worden, terwijl de kosten voor leasen, bemesten, irrigeren en besproeien gelijk blijven. Nu is het tijd voor een volgende stap. Samen met zijn eerste man en rechterhand Stan Viermans bereiden ze het bedrijf voor op de toekomst. Hier past AgXeed als aanbieder van autonome oplossingen perfect bij.

Joris Hiddema, CEO van AgXeed BV, is dankbaar voor het vertrouwen dat Peter van Osch stelt in dit jonge maar zeer ervaren bedrijf. Toen we AgXeed in 2018 startten, wilden we boeren aanzetten om na te denken over welke kansen onze oplossingen zouden kunnen bieden om hun business case te verbeteren en tegelijkertijd duurzamer te kunnen werken. Dus niet alleen gerelateerd aan besparingen op arbeidskosten, maar ook aan hoe we voor de bodem moeten zorgen en de manier waarop we kijken naar deze 'groter is beter-trend' van conventionele machines. Van Osch heeft een duidelijke strategie waar de landbouw heen moet en het is mooi om met hen samen te werken om dit in de praktijk te brengen.

Na de succesvolle AgXperience-tour tijdens seizoen 2021 waarbij de AgBot op verschillende boerderijen in heel Europa werd gedemonstreerd, zal AgXeed een beperkt aantal seriemachines bouwen in hun productiefaciliteit in Oirlo (NL) die in 2022 zullen worden ingezet. Binnenkort zullen meer deals worden gesloten met boeren die de voordelen inzien van onze autonome oplossingen. Daarnaast zullen we aanvullende configuraties presenteren op basis van onze modulaire aanpak die een heel breed scala van toepassingen en regio’s gaan bedienen. 

Terug naar overzicht
© 2024
Created by LR Internet